| Autor |
Wiadomość |
Admin
|
|
Temat postu: [Tips&Tricks] eMax plus i aż trzy darmowe przelewy
Wysłany: 19 Mar 2006 - 09:51
|
|
Site Admin
Status: Offline
|
|
eMax plus (eMax+) to konto oszczędnościowe. Oferuje wysokie oprocentowanie ale w zamian za wysoki procent ma spore ograniczenia. Za darmo [1] możemy wykonać tylko jeden przelew w miesiącu kalendarzowym z eMax plus na inne, wcześniej zdefiniowane konto. Służy więc ono do odkładania pieniędzy, których nie bedziemy na razie potrzebować. To "na razie" oznacza zwykle od miesiąca do kilku miesięcy. Jeśli ktoś planuje dłużej oszczędzać, to mBank oferuje inne narzędzia - np. Supermarket Funduszy Inwestycyjnych (SFI), gdzie możemy inwestować w fundusze (bez prowizji za zakup/sprzedaż jednostek uczestnictwa!).
Chciałbym podać tutaj "tipsa" jak ułatwić sobie życie, zwiększyć użyteczność konta eMax plus i zmniejszyć ograniczenie ilości darmowych przelewów.
mBank pozwala na założenie trzech kont eMax plus. Prowadzenie kont jest całkowicie darmowe. Wszyskie konta jakie mamy w mBanku są widoczne w jednym systemie transakcyjnym (wystarczy raz się zalogować i widzimy wszystkie swoje konta). Proponuję więc założyć od razu trzy konta eMax plus i nie przelewać wszystkich oszczędności na jedno konto eMax plus tylko podzielić je na trzy części i każdą z nich przelać na osobne konto. Dzięki temu jak będziemy potrzebowali przelać część pieniędzy - zrobimy to z jednego konta eMax plus nie blokująć sobie darmowych przelewów z pozostałych dwóch. Dzięki temu możemy wykonać aż trzy darmowe przelewy w miesiącu. Po jednym z każdego konta eMax plus.
Można też inaczej wykorzystac trzy konta. Np. na każdym zbierac na coś innego. Ja np. jedno konto eMax plus używam do odkładania tego, co wydam za pomocą karty kredytowej (KK). Dzięki temu nie zaskoczy mnie brak pieniędzy, gdy przyjdzie czas spłaty KK, a procenty na eMax plus przynoszą mi małe zyski. W ten sposób dzięki eMax plus mam tyle zysku, że wystarczy mi na pokrycie opłaty rocznej za KK. Nie muszę "wyrabiać" kartą kredytową obrotu, który zwalnia z opłaty rocznej. I tym oto sposobem mamy drugiego "tipsa", pt. jak mieć za darmo kartę kredytową nie musząc wykonywać minimalnego obrotu zwalniającego z opłaty rocznej.
[1] Za darmo na rachunek w mBanku (np. eKonto), a poza mBank za 0,5 zł.
Rachunek eMax plus możesz założyć tutaj. |
_________________ BWPortal - banki, pożyczki, karty kredytowe...
|
| |
|
|
|
 |
|
|
| |