| Autor |
Wiadomość |
Admin
|
|
|
Temat postu: [oszustwo] Poszukiwanie pracy
Wysłany: 16 Sty 2006 - 19:04
|
|
Site Admin
Status: Offline
|
|
Tym razem nie o reklamie ale o pracy będzie. Chociaż związane z reklamą - ogłoszeniem.
16 stycznia 2006 roku kupiłem Dziennik Bałtycki. Przeglądam ogłoszenia "Dam pracę" i widzę takie oto ogłoszenie:
| Cytat: | | WYDAWNICTWO zleci przepisywanie, 0-513-527-545 |
Zawsze to jakaś możliwość dorobienia sobie, a że szybko piszę, to zadzwonię. Tam jakiś pan-automat poinformował mnie, że w celu podjęcia współpracy z ich wydawnictwem mam zadzwonić pod numer 0708-808-63 (nie dzwońcie!) i przeprosił za zaszłe niedogodności.
Oho! Podejrzany jakiś ten numer. Ani to stacjonarny, ani komórkowy. Najpierw zadzwonię na informację i spytam sie do kogo ten numer należy, a przynajmniej ile kosztuje mnie połączenie. Informacja TP SA (118 913) nic nie mogła mi powiedzieć (1,42 zł w plecy). Jedynie skierowała mnie pod numer informacji miejskiej 9491 (1,28 zł/min). Dzwonię. Tam wyłuszczyłem pani moje obawy. Pani powiedziała, żebym się nie obawiał. Płatne to są numery 0700 ale sprawdzi dla mnie ten numer. Po chwili przemówiła do mnie lekko strapionym głosem: koszt połączenia z numerem 0708 wynosi 15,25 zł/min.
Dlatego ostrzegam! Jeśli "firma" nie udziela wam żadnych informacji, a wręcz każe gdzieś indziej zadzwonić, to miejcie się na baczności! Wszelkie podejrzane numery najpierw sprawdzajcie. Nigdy nie dzwońcie!
A właściciela numerów 0-513-527-545 i 0708-808-63 informuję, że zgłosiłem próbę wyłudzenia/oszustwa/naciągnięcia na policję. |
_________________ BWPortal - banki, pożyczki, karty kredytowe...
|
| |
|
|
|
 |
|
|
| |